Lijstjes

Ivo Niehe, succesvol tv-presentator en theatermaker

0

Ivo Niehe is al meer dan 30 jaar een begrip in de tv-wereld. Zijn TROS tv-show is al sinds 1981 op de buis, hij produceerde meerdere televisieprogramma’s en naast een succesvolle tv-carrière is Ivo Niehe ook een theatermaker, schrijver en muzikant. Nu er na meer dan 40 jaar tv-show een einde is gekomen aan dit tijdperk is het de vraag of we nog iets bijzonders van Ivo Niehe kunnen verwachten.

Succesvolle tv-carrière als presentator en programmamaker

Ivo Niehe begon zijn tv-carrière nadat hij ontdekt was door Pierre Dam, een bemiddelaar voor diskjockeys. Niehe was net afgestudeerd en had nog geen concrete plannen wat hij na zijn studie wilde gaan doen. Hij ging daarom akkoord met een screentest, en de TROS zag wel mogelijkheden. Niehe begon zijn carrière als omroeper en presenteerde verschillende spelprogramma’s als Dubbelspel en Matchpoint. In 1981 werd de eerste uitzending van de TV-show uitgezonden, wat jarenlang een van de best bekeken Nederlandstalige televisieprogramma’s was. Het lukte Niehe ook om spraakmakende beroemdheden te strikken voor zijn interviews, van Henry Kissinger tot Oprah Winfrey en van Roald Dahl tot Britney Spears. Niehe was van 1978 tot 1982 hoofdamusement bij de TROS. Hij bedacht en produceerde vele televisieprogramma’s als Life & Cooking en Una Voce Particolare, en maakte een documentaire reeks over de bekende dirigent Jaap van Zweden.

Muziek, theater en schrijven

Tijdens zijn studie nam hij in 1976 met zijn band Ivo and the Furies een singletje op met de titel Mountain of Love. Later volgde een tweede single die de band in Berlijn opnam, waarvan op de A-kant ‘Mit dir in meinen Armen’ stond en op de B-kant het nummer ‘Wer sucht der wird finden’. Dit singletje was eigenlijk de aanleiding voor een radio-interview met Hans van Willigenburg, en het begin van zijn televisiecarrière. Zijn tv-ervaringen legde hij later vast in een vijftal boeken, en hij schreef ook over de bevrijding na de Tweede Wereldoorlog. 

In 2005 voegde Niehe een nieuw hoofdstuk toe aan zijn al succesvolle carrière en begon met het maken van theater. Zijn ‘Time out!’ voorstelling waarin hij met zijn theatergroep Ivo & Friends op zoek gaat naar antwoorden op levensvragen werd zelfs vertaald naar het Frans. Het is dus nog lang niet gedaan met de carrière van Ivo Niehe.

Het privéleven van Ivo Niehe

Ivo Niehe werd geboren als Ivo Johannes Ignatius Niehe in Amsterdam. Na het gymnasium aan het St. Ignatiuscollege ging Niehe Frans studeren, eveneens in Amsterdam aan de UvA. In 1973 behaalde Niehe zijn doctoraal in de Franse Taal- en Letterkunde, maar zoals we weten heeft hij daar niet veel mee gedaan. 

Niehe is doorgaans zo zwijgzaam als een oester over zijn privéleven. Hij is getrouwd met Karin ter Kuile, die mede-eigenaar is van het succesvolle bedrijf ‘Kieswijs’ dat jongeren helpt bij het maken van studiekeuzes. Samen hebben ze drie kinderen, zonen Gijs en Tim, en een dochter met de naam Anne. Het gezinsleven is erg belangrijk voor Niehe. Hij had niet gedacht ooit nog een familieman te worden, en toen zijn zoon Gijs in 1991 werd geboren was hij dan ook tot tranen geroerd. Zelf heeft Niehe weleens gezegd dat hij de een-na-leukste baan ter wereld heeft, want de allerleukste baan, dat is volgens hem vader zijn. 

 

De beste casino films ooit gemaakt

Vorige post

Dit zijn de beste films op Viaplay en HBO Max

Volgende post

Dit is ook interessant

More in Lijstjes