Lijstjes

Zeemeerminnen en de filmindustrie: een perfecte mix

0

Zeemeerminnen, de wondere magische wezens die we allemaal uit verhalen kennen. De wezens die half vis, half mens zijn spreken tot de verbeelding en vormen een magische wereld die wij niet kennen en niet zien. Een wereld die zich onder de waterspiegel afspeelt, waar mensen met dieren kunnen praten gezien ze zelf immers half dier zijn. De plek waar goden wonen, het onbekende, is al eeuwenlang bron van creativiteit, fantasie en inspiratie. De allereerste legende die bekend is over zeemeerminnen is die van de godin in het Assyrische Rijk, een rijk wat meer dan 3000 jaar geleden bestond. De godin had per ongeluk haar liefde vermoord, een mens. Uit schuldgevoel besloot ze zichzelf te vervloeken en om te toveren in een zeemeermin en zichzelf te verbannen tot de dieptes van de oceanen. Dit is een reden waarom zeemeerminnen vaak in verband gesteld worden met welwillendheid en het bieden van hulp en vaak verliefd worden op mensen.

Door de 3000 jaren heen is de legende van de zeemeermin er niet minder bekend op geworden. De zeemeerminnen trend is er één die vele mensen ter wereld in de ban houdt op veel verschillende manieren. Verhalen over zeemeerminnen komen veel voor, en de afbeelding ervan wordt regelmatig gebruikt binnen populaire cultuur. Dit is vooral te zien aan de diverse manieren waarop ze voorkomen in de entertainment industrie. In Nederland heb je de Meermin School, en liedjes zoals Mermaid van de rock band Train zijn voorbeelden van hoe diepgeworteld deze wezens in ons collectieve geheugen zitten. Hun invloed stopt echter niet hier. Online platforms bieden ook producten gewijd aan deze magische wezens, zoals geïllustreerd wordt in de speelauomaten Mermaids Millions beschikbaar op de Betway casino website, en boeken zoals Siren van Kiera Cass, die tevens hun plot aan zeemeerminnen wijdden. Uiteraard heeft de filmindustrie ook geholpen om de legenden van de wezens in leven te houden. Maar wat zijn de beste films waar zeemeerminnen in voorkomen? Verlies jezelf in de onderzeese wereld met deze heerlijke films.

The Lure (2015)

Dit is niet je standaard zeemeerminnen film. Deze verrassende Poolse film is zowel een musical als een horror film, geheel gebaseerd op zeemeerminnen. Niet geheel wat je in eerste instantie zou verwachten. De film speelt zich af in de hoofstad Warschauw, waar twee zeemeermin zussen geadopteerd worden door een dansclub. Terwijl de ene zus een grote liefde voor mensen, en voornamelijk één persoon, ontwikkeld, heeft de andere juist een haat aan mensen die zo ver gaat dat het dicht bij bloeddorstigheid komt. Een bijzondere en ongewone film waar je je op vele manieren in kan verliezen.

Splash (1984)

Splash is een echte feel-good en typische zeemeerminnen film zoals je die zou verwachten, en prachtig gemaakt. De film gaat over een man die tot over z’n oren verliefd wordt op een interessante vrouw. Deze vrouw is natuurlijk een zeemeermin. Tom Hanks, een acteur die wel vaker op bijzondere locaties filmt, en Daryl Hannah spelen in deze film de hoofdrollen en houden het verrassend samen met hun collega acteurs John Candy en Eugene Levy. Deze film is een echte klassieker, net zoals de films die we in één van onze artikelen hebben opgesomd kunnen worden, en iedereen zou hem op z’n minst één keer moeten hebben gezien.

Mermaids (1990)

Mermaids is een film die draait om drie vrouwen. De drie vrouwen worden gespeeld door Cher, Winona Ryder en Christina Ricci. Dit is de allereerste film waarin Christina Ricci ooit speelde. Winona Ryder ontving verschillende awards en nominaties voor haar rol in deze film. Cher speelt de, nogal onorthodoxe, moeder, en Ryder en Ricci spelen haar dochters. Hoewel de film niet direct over zeemeerminnen gaat komen de metafoor en de connecties met oude legenden duidelijk in de film naar voren. Daarnaast komt Cher op een gegeven moment op, gekleed in een prachtig zeemeerminnen kostuum.

The Thirteenth Year (1999)

Een film die vaak geclassificeerd wordt als een B-film maar zeker het kijken waard is als je van alles zeemeermin houdt is The Thirteenth Year. In deze film komt een van de personages, gespeeld door Chez Starbuck, er nogal onverwachts achter dat zijn moeder eigenlijk een zeemeermin is. Na zijn verjaardag begint hij namelijk onverwachts vinnen en schubben te ontwikkelen. Een heerlijk ontspannende film waar je met de hele familie mee onderuit kan zakken.

Lady in the Water (2006)

De regisseur van deze film, M. Night Shyamalan, is beroemd geworden met de bijzondere twists die hij vaak in plots weet te maken. Lady in the Water is daar geen uitzondering op. Deze bijzondere thriller staat voor sommigen hoog aangeschreven op hun lijstje met beste thriller en horror films en zou zeker thuis passen in ons lijstje met beste Nederlandse horror films als deze film in Nederland geproduceerd zou zijn geweest. Paul Giamatti en Bryce Dallas Howard, die de hoofdrollen spelen, weten je mee te slepen in dit bijzondere verhaal over een waternymf die haar weg naar het vasteland weet te vinden.

De leukste films die zich afspelen in Las Vegas

Vorige post

Betekent het succes van videogames het einde van Hollywood? 

Volgende post

Dit is ook interessant

More in Lijstjes