Lijstjes

De 4 beste DApps of crypto smart contract platformen

0

Gedecentraliseerde applicaties (DApps) zijn applicaties die draaien op een decentraal netwerk zoals een blockchain. In tegenstelling tot traditionele applicaties, worden DApps niet gecontroleerd door een centrale entiteit. Hoewel ze qua interface lijken op traditionele applicaties, werken ze in de achtergrond compleet anders. DApps zijn een radicaal nieuwe manier om applicaties te bouwen en te beheren. Behalve het feit dat ze gebouwd zijn op gedecentraliseerde netwerken, zijn DApps anders dan traditionele applicaties omdat ze gebaseerd zijn op smart contracts. Smart contracts zorgen ervoor dat Dapps kunnen werken op een blockchain. Blockchains die werken met smart contracts en het dus mogelijk maken om DApps te draaien worden ook smart contract platformen genoemd. In dit artikel bespreken we de belangrijkste platformen.

1. Ethereum (ETH)

Ethereum (ETH) was het eerste DApp-platform en heeft het grootste marktaandeel. Het is tot op de dag van vandaag nog steeds de meest populaire keuze onder ontwikkelaars. De immense populariteit van Ethereum bij gebruikers en ontwikkelaars is tegelijk ook de grootste zwakte van Ethereum. Hoewel het grote aantal DApps Ethereum heeft geholpen, heeft het ook geleid tot schaalbaarheidsproblemen. De overbelasting van het aantal transacties zorgt voor trage transactiesnelheden en hoge verwerkingskosten. Verwacht wordt dat de overgang naar Ethereum 2.0 deze problemen zal oplossen.

2. Cardano (ADA)

Cardano (ADA) is een gedecentraliseerde blockchain van de derde generatie. De focus van Cardano ligt op wetenschappelijk onderzoek voor de ontwikkeling van haar blockchain en DApp-platform. Cardano is volledig op wetenschappelijk onderzoek gebaseerd en is gericht op het bouwen van een efficiënte en duurzame blockchain om de veiligheid, schaalbaarheid en interoperabiliteit te kunnen bieden die nodig is voor real-world toepassingen. Cardano is ook het enige uitgebreide peer-reviewed blockchain platform op de markt. Deze aanpak heeft echter gezorgd voor een trage ontwikkeling van het netwerk waardoor het platform nog niet volledig klaar is om DApps te kunnen draaien.

3. Polkadot

Polkadot is een multiblockchain ecosysteem met als doel om een schaalbaar en interoperabel netwerk van blockchains te creëren. Het is een blockchain-ecosysteem waarbij verschillende platformen met elkaar verbonden zijn. De centrale chain van Polkadot waarborgt de veiligheid van het hele netwerk en de sidechains zorgen voor de capaciteit en schaalbaarheid van het netwerk. Door de functies van verschillende blockchains te connecteren, maakt Polkadot de weg vrij voor het ontstaan van nieuwe DApps en toepassingen. Voortbouwend op de belofte van eerdere blockchain-netwerken kan Polkadot fundamentele voordelen bieden aan ontwikkelaars en eindgebruikers.

4. Solana

Solana is een DApp platform dat bekend staat om zijn bliksemsnelle blockchain netwerk. Het Solana netwerk heeft de mogelijkheid om meer dan 50.000 transacties per seconde (TPS) te verwerken terwijl het een zeer veilige omgeving biedt voor zijn gebruikers. De hoge TPS samen met de schaalbaarheid maakt Solana ideaal voor Decentralized Finance (DeFi) projecten zoals Decentralized Exchanges (DEX) of staking platforms. De bliksemsnelle verwerkingstijden hebben de interesse gewerkt van verschillende bekroonde handelsplatformen. Samenwerkingen met projecten zoals onder andere Tether (USDt), Chainlink, Serum zijn hiervan het bewijs.

Recreëer de meest iconische outfits uit 90s films en series

Vorige post

Drie tips voor jouw perfecte thuisbioscoop

Volgende post

Dit is ook interessant

More in Lijstjes