Lijstjes

De beste 20 documentaires op Netflix (2017)

0

De meeste mensen nemen een abonnement op Netflix vanwege de nieuwe films of hun favoriete tv-serie. Toch is dat niet het enige wat de streamingsdienst te bieden heeft. Er is namelijk ook de nodige non-fictie die kunt bekijken. In de vorm van een behoorlijk aanbod aan documentaires. In onderwerp variëren ze van de onontkoombare Tweede Wereldoorlog tot docu`s over de Fifa en het heelal. In dit overzicht de twintig beste Netflix documentaires die je zeker een keer gezien moet hebben.

Zoals je waarschijnlijk weet verandert het aanbod van Netflix constant. Deze lijst is samengesteld in mei 2017, het zou dus kunnen dat er titels zijn verwijderd. Laat het ons weten bij de reacties!

20. Amanda Knox (2016)

Het verhaal van Amanda Knox kijkt als een grote puzzel. Wat een bijzondere levenservaring had moeten worden, eindigde als een nachtmerrie. Amanda Knox vertrekt als uitwisselingsstudent naar Italië, maar wordt daar beschuldigd van de moord op een andere student in 2007. De documentaire gaat na wat er is gebeurd en hoe de nachtmerrie zich ontvouwde.

19. Hot Girls Wanted

In een tijdperk waarin iedereen met iedereen kan communiceren via het internet geld het recht van de sterkste. In Hot Girls Wanted wordt ingezoomd op een negatief neven effect van het internet. Hiermee kunnen pooiers namelijk makkelijk in contact komen met grote groepen kwetsbare meisjes en jonge vrouwen. In deze documentaire wordt pijnlijk duidelijk hoe makkelijk het is voor de web generatie om in de porno industrie te eindigen.

18. Marley (2012)

Een must see voor alle fans van Bob Marley. Marley beschrijft het bijzondere leven van de muzikant, die uitgroeide tot een wereldster. Vanaf zijn allereerste optreden tot het moment dat iedereen over de hele wereld hem en zijn muziek kende. Daarnaast was Marley veel meer dan een muzikant. Zowel sociaal als politiek had hij een grote invloed. Marley bevat nooit eerder vertoond materiaal en interviews met mensen die hem van dichtbij mee maakten.

17. Life Itself (2014)

Life Itself beschrijft de bijzondere carrière en het leven van Roger Ebert. Waarschijnlijk onbekend in Nederland, maar een grootheid in de VS. Ebert was jarenlange een toonaangevende film criticus. In het land van Hollywood geen onbelangrijke positie. Hij groeide uit tot een van de meest toonaangevende personen op het gebied van de Amerikaanse cultuur. Daarnaast laat de documentaire ook zijn strijd tegen kanker zien en hoe hij daar op zijn geheel eigen wijze mee omging.

16. What Happened, Miss Simone? (2015)

Nina Simone was een briljante en zeer expressieve pianist en singer-songwriter in de jaren `60. Helaas was dat voor een zwarte vrouw niet de beste tijd om beroemd te worden. In de documentaire kom je er achter dat ze innerlijk verscheurd werd tussen het najagen van haar muzikale carrière en het steunen van de burgerrechten beweging voor Afro Amerikanen. Op een gegeven moment besloot ze haar carrière aan de wilgen te hangen en naar Liberia in Afrika te verhuizen. Hoe kon het zo ver komen? In What Happened, Miss Simone? Wordt het hele verhaal verteld.

15. Pumping Iron (1977)

Een klassieker voor iedereen die houdt van sterke mannen en spieren als staalkabels. In Pumping Iron gaat het over testostoron. Heel veel testosteron. De documentaire gaat over een aantal sterke mannen die hard hun best doen om de prijs van Mr. Universe en Mr. Olympia te winnen. Één van deze sterke mannen zult u ongetwijfeld gelijk herkennen. De jonge en zeer gespierde versie van… Arnold Schwarzenegger.

14. Going Clear: Scientology and the Prison of Belief (2015)

Scientology is al jaren een hit onder documentairemakers. Het onderwerp van een geheimzinnige, culte-achtige kerk/sekte vraagt natuurlijk ook om een kijkje achter de schermen. In deze twee uur durende documentaire wordt een duidelijk, zij het zeer negatief, beeld geschetst van de kerk. Onder meer de leiderschapscultuur waarin manipulatie en bedrog hoogtij vieren wordt uitgebreid belicht.

13. Requiem for the American Dream (2015)

Een requiem was in de klassieke muziek een stuk dat werd gemaakt voor het overlijden van een belangrijk persoon. Geen hoopvolle boodschap dus van activist Noam Chomsky, die bekend bestaat om zijn maatschappij kritische films. In Requiem for the American Dream beschrijft hij de neergang van de Amerikaanse droom waarin iedere `niemand` miljonair kan worden. Vijftig jaar Amerikaanse politiek heeft gezorgd voor een ongekende kloof van vermogen. Een klein groepje rijken, bezit vrijwel al het Amerikaanse vermogen. Een bijna profetische documentaire die beschrijft waarom Amerika politiek gezien een heel andere weg insloeg.

12. 13th (2016)

Een documentaire over het gevangeniswezen in de Verenigde Staten. Van alle gevangenen ter wereld bevindt 25% zich in een Amerikaanse cel. En dat terwijl de VS maar 5% van de wereldbevolking uitmaken. In 13th wordt uitgelegd hoe het zo ver heeft kunnen komen. Het gaat onder meer over de burgerrechten (voor Afro-Amerikanen) en de oorlog die de VS voert tegen drugscriminaliteit sinds Ronald Reagan.

11. Planet Fifa (2016)

Een klein groepje oude mannen in pak dachten het goed voor elkaar te hebben. Totdat ze ineens door de politie van hun bed werden gelicht op verdenking van corruptie. Het gaat dan natuurlijk over de Fifa. De wereldvoetbalorganisatie die wereldnieuws werd. Niet vanwege de sportieve prestaties, maar vanwege financiële goocheltrucs waarmee ze zichzelf verrijkten. Iedereen die zich afvraagt wat daar nu precies gebeurde, kan deze documentaire bekijken.

10. The Culture High (2014)

De drugscultuur in de VS kent twee gezichten. In Californië wordt tegenwoordig legaal marihuana gekweekt, terwijl je in andere Staten voor jaren achter de tralies beland omdat je op heterdaad betrapt wordt. De VS is één van de grootste markten voor drugs ter wereld. In The Culture High wordt dieper ingegaan op het enorme drugsgebruik in de VS en de twee manieren om daarmee om te gaan. Hard straffen of legaliseren.

9. Cosmos: A Spacetime Odyssey

Een prachtige documentaire voor liefhebbers van ruimte vergezichten, flitsende sterren, planeten en natuurkunde. In Cosmos: A Spacetime Odyssey wordt dieper ingegaan op de wetenschap achter de natuurkunde die leidde tot de `ontdekking` en bepaling van natuurkunde wetten en hoe dat ons besef over onze plek in het universum veranderde.

8. Zeitgeist (2007)

Een documentaire met een alternatieve visie op onze huidige maatschappij. Vanuit het perspectief van religie en massa beïnvloeding probeert Zeitgeist ons aan het denken te zetten over hoe onze maatschappij is geordend. Grote instituties, overheden en economische grootmachten worden allemaal kritisch onder de loep genomen.

7. Chef’s Table (2015)

Een kijkje achter de schermen van zes meester chefs over de hele wereld. Wat is hun culinaire geheim dat hen zover bracht? In iedere episode wordt één van de chefs gevolgd en krijg je inzicht in hun leven, hun talenten en de passie voor hun vak.

6. Virunga (2014)

Een documentaire over het onstabiele Congo, vanuit het perspectief van rangers in het Viranga National Park in Congo. Een ex-kindsoldaat, die ranger werd probeert samen met een opvoeder van baby gorilla`s en een Belgische bioloog het park te beschermen tegen indringers die het voorzien hebben op de laatste berggorilla`s en de natuurlijke grondstoffen van het park. In 2012 ontstaat een nieuwe rebellengroep, M23 die de veiligheid van het hele gebied in gevaar brengt. Zal het ze lukken om het park te verdedigen?

5. Inside Job (2010)

De wereldwijde crisis van 2008 zorgde bijna voor de totale instorting van het huidige financiële systeem. 20 triljoen dollar en een enorm banenverlies waren het gevolg. Hoe kon het zover komen. In Inside Job gaan de documentairemakers zo ver mogelijk om achter de lugubere waarheid te komen die leidde tot het ontstaan van de crisis. Door middel van diepgravend onderzoek en interviews met vooraanstaande financiële specialisten wordt langzaam duidelijk hoe corruptie en zelfverrijking zorgden voor ongekende risico`s bij financiële instellingen, politici en academische instellingen.

4. Hoop dreams (1994)

Een documentaire over het leven van twee getalenteerde Afro Amerikaanse basketballers. Beiden worden toegelaten op een High School, waarin ze hun basketbaltalent verder kunnen ontwikkelen. Met de ultieme hoop om op één dag in de Amerikaanse NBA te kunnen spelen. De hoogste basketbaldivisie. Zal het Arthur Agee en William Gates lukken om hun droom te bereiken? Of het stort het avontuur als een kaartenhuis ineen en blijft er slechts bittere teleurstelling over van hun droom?

3. Making a murderer (2015)

Het is ieders nachtmerrie. Beschuldigt worden van een moord, terwijl je deze niet hebt gepleegd. Helemaal als je vermoed dat het is bedoeld om je monddood te maken. Steven Avery maakte de documentaire Making a murderer over een periode van tien jaar. Het begint ermee dat hij wijd verspreide corruptie wilt aantonen bij de lokale overheid en eindigt ermee dat hij zichzelf moet zien te verdedigen op beschuldiging van moord.

2. Cowspiracy: The Sustainability Secret (2014)

Een schokkende, maar ook humoristische film over een milieuactivist die probeert oplossingen te bedenken voor ingewikkelde klimaatproblemen. Waar grote organisaties falen in het bedenken van echte oplossingen voor het klimaatprobleem, pakt onze activist het probleem `bij de hoorns`.

1. Auschwitz: The Nazis and the ‘Final Solution’ (2005)

Een documentaire over vernietigingskamp Auschwitz. In 1942 kwamen Hitler en zijn handlangers bij elkaar op de Wannseeconferentie. Het vraagstuk waar ze zich mee bezig hielden was het zogenaamde Jodenprobleem. Tot dan waren de Joden op alle manieren vervolgd en uitgesloten van deelname aan de maatschappij. Op deze conferentie wordt echter besloten om een grote stap verder te gaan. De Endlösung, ook wel `de definitieve oplossing` houdt in dat alle Joden naar vernielingskampen moeten worden gebracht om daar vergast te worden. De documentaire laat op indringende wijze zien hoe dit praktisch werd uitgevoerd in Auschwitz.

5x: films met spannende of bijzondere locaties

Vorige post

Waarom is James Bond zo onweerstaanbaar cool?

Volgende post

Dit is ook interessant

More in Lijstjes