Recensies

Waarom is James Bond zo onweerstaanbaar cool?

0

‘My name is Bond, James Bond’. Iedereen kent deze zin wel en hoort hier dan een onwijs stoere stem bij. In The New Yorker legde Fleming, de schrijver van de James Bond-boeken, uit dat zijn bedoeling was om James Bond onwijs saai en oninteressant te maken. De naam vond hij ook onwijs suf, vernoemd naar een vogelspotter. Niets is minder waar. Bond werd een onwijs coole, sexy en heldhaftige man. Hij is, naast Sherlock Holmes, een van de meest bekende personages uit de thrillerliteratuur. De boeken en films zijn onwijs populair. Hij is uitgegroeid tot een merk. Maar wat maakt dat hij zo onweerstaanbaar cool is?

Het karakter

Allereerst is natuurlijk het karakter van het personage James Bond onwijs cool. Hij is een heldhaftige schurkenbestrijder. Hij vecht zonder angst op rijdende treinen, onder water en in allerlei onwijs spannende achtervolgingsscènes. En (bijna) altijd komt hij er goed vanaf. Hoe cool is dat?

Ook is James Bond onwijs geestig. Met scherpe opmerkingen en zijn grappen, weet hij mensen aan te trekken. Het is een galante man, over het algemeen een gentleman.

Naast dat hij onwijs sexy, stoer en grappig kan zijn, is hij soms ook bot. Hij heeft een scherpe blik, waar weinig van is af te lezen. Ook dit maakt hem onwijs interessant en heel cool.

Waar dit allemaal samenkomt is het casino, waar James Bond vaak te vinden is. Hij speelt menig spel, waar zijn coole en sexy karakter bij naar voren komt.

Womanizer?

James Bond is onwijs sexy en een womanizer pur sang. Hij verleidt de mooiste vrouwen en hoeft alleen op ze af te stappen en ze tonen hem al hun bed. Waarom? Omdat het voorgaande hem zo interessant maakt.

Veel psychologen, filosofen en andere Bond-bewonderaars hebben zich beziggehouden met het karakter van James Bond. Wat maakt nou dat hij zo heldhaftig is en waarom vallen de vrouwen als een blok voor hem? Sommigen komen ook met hele andere geluiden naar voren. Zo zeggen enkelen dat James Bond niet de verleider was, maar dat vrouwen hem verleidden. In de boeken klopt dit vaak en zijn de vrouwen de verleiders. In de films zie je vaak wederzijdse verleiding. Soms lijkt hij zelfs bang voor vrouwen, aan het begin van ieder avontuur weer vrijgezel. Dit maakt hem kwetsbaar en daarmee voor velen nog interessanter. Volgens kenners is dit terug te voeren naar Ian Fleming, de schepper van James Bond. Er lijken soms autobiografische aspecten in de boeken en films terug te komen.

Herkenbaarheid

De herkenbaarheid in het personage maakt ook dat mensen hem cool blijven vinden. Inmiddels zijn er 24 films gemaakt, waarin zeven acteurs de rol vertolkten. Hoewel de persoon die James Bond speelde dus soms wisselde, bleef het personage James Bond hetzelfde. Hij bleef heldhaftig, sexy, galant, humoristisch en soms bot. De blik bleef hetzelfde en zijn gewoontes ook. Dit maakt de herkenbaarheid. We weten hoe hij zich kleed. Het is een goedgeklede held. We kennen zijn eet- en drinkgewoontes en kennen zijn smaak. Hij is een heel eigen karakter.

Ook is James Bond steeds eigentijds gebleven. Verschillende personages hebben de rol mogen spelen en iedere keer was het een acteur die bij de tijd paste. Soms bleef een acteur iets te lang hangen, maar dit werd in de volgende film weer opgelost met de opvolgende acteur, die weer helemaal eigentijds was. Ook werd met de tijd meegegaan, door bijvoorbeeld gadgets in te zetten als hulpmiddelen die passen bij de technologische ontwikkelingen van die tijd. Een ontwikkeling van deze tijd is de legalisering van online gokken. Misschien zien we in de 25e Bond-film wel dat James Bond achter een laptop Live Blackjack aan het spelen is.

007, het interessante personage die vrijwel iedereen kent. Een onwijs coole man, die mensen bewonderd. Zijn karakter maakt hem onwijs interessant en cool en zijn kwetsbaarheid nog meer. Want is hij nou een vrouwenverslinder of is hij bang voor vrouwen? Zijn herkenbaarheid houdt James Bond cool. Men kent hem en kent zijn trekjes. Kortom, een sterk personage dat eigenlijk saai had moeten zijn, maar is uitgegroeid tot een onwijs cool voorbeeld voor velen.

De beste 20 documentaires op Netflix (2017)

Vorige post

Netflix: Top 10 Duitse films

Volgende post

Dit is ook interessant