Algemeen

Fiets van de zaak voor de zzp’er is een win-win. Gezond én fiscaal voordeel

0

Het wordt weer mooi weer. U bent aan het thuiswerken of gaat nog hoogstens een paar keer per week naar uw werkplek. De sportschool is dicht, de yogalessen zijn alleen online en de kilo’s vliegen eraan. Dan is er toch nog goed nieuws in deze donkere dagen, de fiets van de zaak.

Fietsen op kosten van de zaak is interessant. Er zitten grote fiscale voordelen aan het kopen van een fiets van de zaak, weet boekhouder-zzp.

Fiets van de zaak

Bewegen in de buitenlucht en al helemaal in de natuur is gezond. Niet alleen voor uw cardio-training maar ook voor de vitamine D.

Investeren in een fiets om mee naar het bedrijf te rijden is zeer gunstig. an heel interessant zijn. Ook voor zzp’ers. Dat leg ik hier onder uit:

U wilt meer bewegen, maar de centra zijn nog in lockdown. Stel u schaft voor € 1000 euro exclusief btw een fiets aan.

In totaal rekent u €1.210 af aan de kassa. U krijgt als zelfstandige de € 210 aan btw terug via uw aangifte omzetbelasting.  De resterende € 1.000 euro mag u in maximaal vijf jaar aftrekken als kosten.

Laten we uitgaan van een gemiddeld voordeel van zo’n 40 procent aan Inkomstenbelasting over € 1.000, dan kost de fiets waar je in de winkel nog €1.210 voor betaalde, u eigenlijk slechts € 600.

Zakelijk fietsen en de spelregels

Helaas zijn er wel spelregels verbonden aan de fiets van de zaak. Deze fiets van € 1000 exclusief btw komt op de balans te staan. Maar alleen als u kunt aantonen dat u 10% van de totaal gefietste kilometers zakelijk hebt gereden. Hou daarom een rittenschema bij, dan heeft u bewijsmateriaal als ze erom vragen.

Elektrisch fietsen

Het voordeel bij de aanschaf van een elektrische fiets kan nog groter zijn. Uiteraard heeft u dan ook de voordelen van de BTW en Inkomstenbelasting en kunt u, omdat deze fietsen vaak wat duurder zijn, vaak in aanmerking komen voor Investeringsaftrek en Milieuinvesteringaftrek. De grens ligt boven 2.301 euro.

U krijgt geen investerings aftrek als u minder dan € 2.301 excl BTW investeert in 1 jaar.

Het hoogste percentage aan KIA dat u kunt krijgen bedraagt 28 procent

Verkoop u de activa weer binnen 5 jaar dan moet u over de verkoopprijs excl BTW weer desinvesterings betalen

Om voor KIA in aanmerking te komen hoeft u niet 1225 uur of meer voor uw zaak te werken

Willekeurige afschrijving milieu-investeringen- Vamil

Daarnaast mag u bij de aanschaf van een elektrische fiets 75% van de elektrische fiets op een willekeurig moment afschrijven, aldus zzp-boekhouder.

Meld deze MIA en/of de Vamil wel binnen drie maanden na aankoop bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl)!

5 Beste Sport Series op Netflix, Videoland of Prime

Vorige post

Serie en Film Aanraders op Verschillende Streamingdiensten

Volgende post

Dit is ook interessant

More in Algemeen