Algemeen

Backstage bij een filmset: dit kun je verwachten

0

Voor velen is het stiekem een droom om ooit een keer backstage op een filmset te kijken. Bij grote Hollywood films kun je dan de grootste sterren zien. Maar wat gebeurt er eigenlijk nog meer op zo’n filmset? Wat kan je verwachten? Wij zochten het voor je uit!

Wie werken er mee?

Wist je dat er bij een grote film wel meer dan 450 mensen aanwezig zijn op een draaidag. Belangrijk dus dat ze allemaal naambadges dragen, zodat iedereen goed weet wie ze zijn en wat hun functie is. Twee belangrijke mensen in het filmproces zijn de producent en de regisseur. De producent gaat over de zakelijke kant, terwijl de regisseur de artistieke kant bewaakt. De filmlocaties worden gevonden door de locatiescouts. Alles wat in het beeld komt wordt ontworpen, hiervoor zijn allemaal losse experts, zoals: een visagist of stylist. De cameraman zet samen met zijn team van operators en lichttechnici de acteurs en scenes op beeld. Staat er iets in de weg tijdens het filmen, zoals een groot gebouw? Dan bedenkt de visual effects supervisor hoe je dit later weg kunt poetsen. Naast deze mensen zijn er nog zó veel meer mensen op de filmset aan het werk. Drukke boel dus!

Chaotisch

Het gaat er backstage bij een filmset vaak chaotisch aan toe. De budgetten voor de films zijn vaak heel groot dus de druk om de scenes zo snel en goed mogelijk te filmen is hoog. Backstage rennen en vliegen allerlei mensen met verschillende functies door elkaar om een zo goed mogelijk resultaat te behalen.

Green screen

Waarschijnlijk heb je wel eens van een green screen gehoord. Met deze groene achtergrond kunnen er filmscenes worden opgenomen die in het echt niet mogelijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan stunt zoals vliegen. Sommige, bijvoorbeeld science fiction films, worden bijna volledig in een studio met green screen opgenomen. Bijvoorbeeld de films Alice in Wonderland of Avatar.

De locatie

Een film kan natuurlijk ook op locatie worden opgenomen. Soms is de locatie juist erg belangrijk in een film, bijvoorbeeld als het gaat over de stad New York. Maar het kan ook zo zijn dat er gewoon een interessante plek nodig is. Wil je weten waar in Europa grote films zijn opgenomen? Neem dan hier een kijkje.

 

Dit gebeurt er echt wanneer je je vingers in een stopcontact doet

Vorige post

Netflix, NPO Start en Disney Plus: wat zijn de voor- en nadelen van de populairste streamingdiensten

Volgende post

Dit is ook interessant

More in Algemeen