Lijstjes

Leonardo DiCaprio en zijn milieuactivisme

0

Voor veel mensen zal hij het meest bekend zijn van de film de Titanic. De ruim drie uur durende film vol liefde en passie, die eindigt in een vreselijk drama. Zijn bekendheid en goede uiterlijk gebruikt hij niet alleen om gave rollen in de wacht te slepen. Hij streeft er ook maatschappelijke doelen mee na. Zo is hij een echte milieuactivist. Nederland heeft hier vorig jaar kennis mee mogen maken, tijdens zijn speech op het Goed Geld Gala van de Nationale Postcode Loterij.

Leonardo DiCaprio Foundation

Tijdens het Goed Geld Gala sprak Leonardo DiCaprio over de reden waarom hij zijn foundation, Leonardo DiCaprio Foundation, heeft opgericht. Hij sprak over de onverschilligheid en hebzucht op de aarde die mensen in deze tijden veelal kennen. Naar zijn idee zorgt dit voor de onomkeerbare slechte effecten op het milieu. Met het geld dat hij ophaalt met zijn foundation, wil hij meewerken aan het beschermen van de aarde. Tijdens het gala heeft hij dan ook 9 ton gekregen om in te zetten bij de projecten die klimaatverandering tegen moeten gaan.

Documentaire

In 2016 heeft de acteur een belangrijke rol gehad in de documentaire Before the flood. Dit keer niet als acteur, maar als presentator. De documentaire is gefilmd door Fisher Stevens, in opdracht van National Geographic. Hierin wordt DiCaprio drie jaar lang gevolgd. Hij reist de wereld rond en brengt onder andere een bezoek aan de Noordpool. Daar gaat hij onderzoeken wat klimaatverandering door de ‘verslaving aan fossiele brandstoffen’, zoals dit in de documentaire naar voren wordt gebracht, met de aarde doet. Je ziet hem hier ook over praten met de paus, voormalig president Obama en Ban Ki-moon, de secretaris-generaal van de Verenigde Staten.

In de documentaire komt naar voren dat DiCaprio niet alleen wil laten zien hoe slecht de aarde eraan toe is en hoe slecht het is wat de mens hiermee doet. Hij wil vooral een antwoord op de vraag wat de mens moet doen om de aarde niet zal komen te vervallen in allemaal overstromingen, bosbranden en droogte. Wat zijn de maatregelen die genomen moeten worden om het tij te keren?

Oplossingen

Op het Goed Geld Gala in 2018 noemt Leonardo DiCaprio een paar oplossingen waar hij achter staat en waarvan hij denkt dat dit een verandering zou kunnen veroorzaken. Zo zegt hij dat we naar een wereld moeten gaan die draait op volledig hernieuwde energie, namelijk zonne- en windenergie. Windenergie zorgt voor 50 keer minder CO2-uitstoot dan grijze stroom en bovendien gaat deze bron nooit op. Het zal altijd blijven waaien. Bij energie van de zon is dit ook het geval. Van deze bron zal je altijd energie kunnen opwekken. Door middel van zonnepanelen of een zonneboiler kun je zelf energie opwekken. Tegenwoordig zijn er ook veel mogelijkheden om energie af te tappen van grote zonneparken. Je hoeft dan niet zelf zonnepanelen op je dak te leggen. Voor huurders of eigenaren van een huis met een plat dak is dit ideaal. Dit maakt de drempel van het overstappen van energie kleiner.

Het is dus niet alleen een enorm goede acteur en een mooie man om naar te kijken. Leonardo DiCaprio streeft ook hele goede doelen na. Met zijn documentaire en foundation zet hij zich hard in om de klimaatverandering tegen te gaan en het tij te keren. Hopelijk zullen veel mensen door hem geïnspireerd raken.

De meest iconische auto’s in films

Vorige post

De beste Smart TV Merken in 2019

Volgende post

Dit is ook interessant

More in Lijstjes