Algemeen

Meespelen met muziek uit films? Zo doe je dat

0

Is een film zonder muziek wel een film te noemen? Want muziek geeft sfeer aan een film. Het zorgt voor emoties, spanning en sensatie. Er zijn enge films geproduceerd waar geen muziek in zit. Zo schrikken de kijkers nog meer. Het lijkt erop dat muziek ook dan een functie heeft. Filmmuziek is al jaar en dag ontzettend populair en juist daarom proberen muzikanten, ervaring en beginnend, over de hele wereld filmmuziek na te spelen. Jij ook? In deze blog vertellen we je er alles over.

Er zijn een aantal manieren om filmmuziek mee te spelen. Zo kun je bijvoorbeeld goed luisteren naar de film en proberen het na te doen. Maar dat vergt wel wat van je muzikale talent. Een andere optie is door gebruik te maken van video’s van Youtube. In deze video’s leren mensen te stap voor stap mee te pingelen op de gitaar of de piano. Maar wil het écht goed aanpakken? Dan duik je direct in het diepen: je gaat akkoorden leren.

Akkoorden
Op een piano zitten tonen. En met die tonen kun je natuurlijk melodieën spelen. Doe je dit in de juiste volgorde en op het juiste tempo? Dan krijg je een nummer. Akkoorden zijn samenklanken van drie of meer van die tonen. Dit bij elkaar noemen we een akkoord. Deze tonen leer je door veel muziek te maken, maar door het leren van deze tonen kun je wel de meest voorkomende populaire muziek zelf begeleiden. En dat geldt overigens niet alleen voor de piano, ook op je gitaar heb je deze akkoorden.

Bekende filmnummers
Dus wil je mee spelen met filmmuziek dan zal je noten moeten kunnen lezen en je moet akkoorden leren. Een muziekleraar kan je hierbij verder helpen, maar je kunt ook online een heel eind komen. Zo zijn er websites waar je de akkoorden van nummers kunt vinden.

Dit zijn de meest populaire titels van de afgelopen jaren:

  1. Celine Dion – My heart will go on, van de film de Titanic
  2. Idina Menzel – Let It Go, van de film Frozen
  3. Bill Medley & Jennifer Warnes – (I’ve Had) The Time Of My Life, van de film Dirty Dancing
  4. Roy Orbison – Oh, Pretty Woman, van de gelijkmatige film Pretty Woman
  5. Petey Pablo – Show Me The Money, van de film Step Up

Oefenen, oefenen en nog eens oefenen
Zelf leren spelen van deze nummers valt of staat vooral met oefenen. Veel oefenen zorgt ervoor dat je het tempo en het ritme goed weet te vangen van het nummer. Zodat je niet alleen de akkoorden uit je hoofd kent, maar dat je het gevoel ook echt kunt vangen. Zeker in filmmuziek zit veel emoties en als muzikant is het aan jou de taak om deze emotie doormiddel van de noten over te brengen. Wil je de emotie echt goed weten te vangen? Kijk dan zeker ook de film die er bij hoort. Zo ken je het verhaal straks van binnen en buiten. En weet je de luisteraar goed te raken.

Betekent het succes van videogames het einde van Hollywood? 

Vorige post

Zo worden race films gemaakt: alles over stuntmannen, probs en meer

Volgende post

Dit is ook interessant

More in Algemeen