Lijstjes

Netflix, NPO Start en Disney Plus: wat zijn de voor- en nadelen van de populairste streamingdiensten

0

Het aantal Nederlanders dat een abonnement neemt op een streamingdienst neemt nog steeds toe. Dat blijkt uit een onderzoek van GfK Dam dat ondertussen al zes jaar dagelijks het online gedrag in Nederland volgt. De populairste streamingdiensten zijn Netflix, NPO Start en Disney+. Rtl XL, Kijk, Videoland, Amazon Prime Video en Apple TV+ volgen. Samen hebben ze bijna twintig miljoen abonnees. Stichting Kijkonderzoek zag vooral de laatste maanden het aantal online kijkers toenemen. Overweeg je om zelf ook één (of een tweede) abonnement aan te schaffen? Wij namen de verschillende streamingdiensten onder de loep en onderzochten de plus- en minpunten. 

Absolute topper Netflix aanvaardt iDEAL niet 

Liefst 5,5 miljoen Nederlanders hebben een abonnement op Netflix. De streamingdienst is zo populair dat netflixen een ingeburgerd werkwoord is. Netflix behoudt de positie van marktleider met een enorm aanbod aan Hollywoodfilms, series, documentaires tot cabaretshows. Je kan je favoriete serie of film downloaden en op een later offline bekijken. Handig als je op vakantie gaat.  

Een minpuntje zijn de beperkte betaalmogelijkheden. Vind je wel makkelijk een iDEAL Casino online dan is het toch opmerkelijk dat je niet met iDEAL je Netflixabonnement kan betalen. Voor de klant biedt iDEAL veel voordelen: alles staat al voor je ingevuld, het is extreem veilig maar toch anoniem zodat Netflix geen inzage krijgt in jouw bankgegevens. Bovendien zijn er geen transactiekosten aan verbonden. 

Streamingdienst van eigen bodem: NPO Start 

Het zal nog even duren eer NPO Start de Netflix van de lage landen wordt maar met iets meer dan 5 miljoen abonnees komt hij al aardig in de buurt. Helaas alleen met het aantal abonnees, niet met het aanbod. NPO Start is de vervanger van NPO Gemist. Je kan programma’s herbekijken tot een week terug en live tv kijken, meer niet. Het grote voordeel is dat het gratis is en je je niet hoeft te registreren. Maak je een gratis account aan dan is het mogelijk programma’s verder te kijken op een later tijdstip en kinderprofielen aan te maken. Wie er toch 2,95 euro per maand voor over heeft, kan in veel gevallen programma’s zonder reclame bekijken en oude series terugkijken. De HD-kwaliteit is ook hoger. 

Disney+, de grote concurrent voor Netflix 

Toen Disney besloot om al zijn films weg te halen bij Netflix veroorzaakte dat een schokgolf. Iedereen begreep dat televisiekijken niet meer goedkoop ging blijven en je al meerdere abonnementen zou moeten betalen, wilde je overal toegang tot hebben. Wat krijg je op Disney+? Alles van Disney, Disney Originals, de films en series van National Geographic, Star Wars, Marvel, Pixar en 21th Century Fox. Een abonnement kost dit jaar maar 59,99 voor een heel jaar, een pak goedkoper dan Netflix. Bovendien is het beeld standaard 4K. Netflix vraagt daarvoor een meerprijs. Net als bij Netflix kan je de programma’s downloaden en offline bekijken.  

Er is één groot nadeel: bingewatchen zit er niet in. Disney+ voegt wekelijks een nieuwe aflevering aan een serie toe, een beetje ouderwets. In Nederland kijken zo’n 2,2 miljoen abonnees naar Disney+ 

In streamingland is marktleider Netflix niet meer de goedkoopste maar wel degene met het ruimste aanbod. Van een streamingsdienst met zo’n omvang mag je het beste verwachten, ook wat betaalmogelijkheden betreft. NPO Start is gratis maar is eigenlijk niet te vergelijken met Netflix of Disney+. Hoewel deze laatste eveneens een groot aanbod heeft, slaagt Disney+ er (nog) niet in massaal klanten af te snoepen van Netflix. 

Backstage bij een filmset: dit kun je verwachten

Vorige post

Zo kies je het beste TV abonnement voor jouw thuisbios

Volgende post

Dit is ook interessant

More in Lijstjes