Algemeen

Dit gebeurt er echt wanneer je je vingers in een stopcontact doet

0

Je vingers in een stopcontact steken, is geen goed idee. Veel ouders vragen zich daarom ook af wat er zou gebeuren als hun kind zijn of haar vinger in een stopcontact zou steken. Wat gebeurt er dan precies? En is het écht zo gevaarlijk? Wij leggen het uit!

Ziekenhuis

Volgens de Amerikaanse Consumer Product Safety-commissie bevinden zich elk jaar ongeveer 4.000 mensen op de eerstehulp voor behandelingen van letsel veroorzaakt door ongelukken met elektrische stopcontacten. Het merendeel van deze mensen zijn kinderen. Deze kinderen hebben hun vingertjes of een metalen voorwerp (paperclip) in het stopcontact gestoken. Helaas zijn er genoeg mensen die de spoedafdeling niet halen en overlijden.

Wat gebeurt er?

Het menselijk lichaam is een goede geleider voor elektriciteit. Dit komt doordat 70 procent van het lichaam uit water bestaat. Elektriciteit zoekt altijd de snelste weg naar de grond en water geleidt makkelijk. Heb je een kleine schok gekregen? Dan kan je last krijgen van hoofdpijn, spiervermoeidheid of spasmen, tijdelijke bewusteloosheid of ademhalingsproblemen. Is de elektrische schok heftiger? Dan kan je ernstige brandwonden of hersenschade oplopen, zicht- of gehoorverlies ervaren of in het ergste geval een hartstilstand krijgen en overlijden. Zorg ervoor dat je stopcontacten altijd goed en netjes zijn afgewerkt en dat er geen losse draden meer zijn. Jung AS500 heeft verschillende schakelaars, met een nette afwerking.

Wat te doen als iemand een schok krijgt?

Zie je dat iemand onder stroom staat? Dan moet je die persoon niet aanraken! Als je hem of haar aanraakt, kan de elektriciteit ook door jouw lichaam gaan stromen. Je moet het slachtoffer zo snel mogelijk uit de buurt van het stopcontact schuiven met een voorwerp dat geen elektriciteit geleidt. Bijvoorbeeld een bezemsteel of droge handdoek. Vervolgens moet je onmiddellijk medische hulp inschakelen!

Kind veilig stopcontact

Heb je kleine kinderen rondlopen? Dan is het handig om een kind veilig stopcontact aan te schaffen. Ga daarom voor een afdekplaatje. Dit plaatje gaat over de opening in de wandcontactdoos heen en over de twee gaatjes in de stroomtoevoer. Het grote voordeel is dat je het stopcontact dan nog op de reguliere manier kunt gebruiken. Pas daarnaast zelf ook goed op. Bijvoorbeeld met elektriciteit en water. Ga nooit in bad met je telefoon aan de oplader!

5 slechtste Kerstfilms aller tijden

Vorige post

Backstage bij een filmset: dit kun je verwachten

Volgende post

Dit is ook interessant

More in Algemeen